Tradycyjna kuchenka gazowa czy płyta gazowa Solgaz?

Tradycyjna kuchenka gazowa czy płyta gazowa Solgaz?Dla wielu gotowanie na gazie jest jedynym możliwym wyjściem. Gotowanie to jest inne, daje większą kontrolę niż gotowanie na płytach elektrycznych. Dlatego wielu ludzi nie jest w stanie przestawić się na inny sposób użytkowania kuchni. Czy jednak wybrać tradycyjną kuchenkę gazową, czy może postawić na bardziej innowacyjne rozwiązanie, jakim jest ceramiczna płyta gazowa? Przedstawiamy plusy i minusy obu rozwiązań.

Tradycyjna kuchenka gazowa zalety

Do zalet tradycyjnych kuchenek gazowych należy z pewnością ich stosunkowo niska cena. Za nową kuchenkę wolnostojącą można zapłacić już 600-700 zł. Jest to więc rozwiązanie idealne dla osób, które nie dysponują dużą ilością funduszy. Ponadto dają możliwość szybkiej, praktycznie natychmiastowej zmiany temperatury. Dlatego mamy się większą kontrolę nad gotowaniem. Jest także niezastąpiona w gospodarstwach domowych, które nie mają solidnej instalacji elektrycznej, przyłącza trójfazowego oraz wystarczającego przydziału mocy. Tradycyjna wolnostojąca kuchenka gazowa jest także praktyczna w ustawieniu. Nie wymaga specjalnego blatu ani dodatkowych przyłączy. Nie są konieczne także instalacje elektryczne, dlatego sprawdzają się w miejscach, gdzie często pojawiają się problemy z dostawą prądu. Część kucharzy także docenia i chwali gotowanie na ogniu, sugerując, że tak przygotowane dania smakują po prostu lepiej.

Wady tradycyjnych kuchenek

Do największych wad zaliczamy:

  • możliwość ulatniania się gazu;
  • niewielka wydajność palników gazowych;
  • długi czas gotowania;
  • duże ryzyko przypalenia potraw;
  • oporne czyszczenie;
  • spaliny, brudzący nalot;
  • specjalne wentylacja.

Zalety kuchenek ceramicznych Solgaz

Solgaz oferuje nie tylko ceramiczne płyty indukcyjne, w całości zasilane prądem, ale także gazowe płyty ceramiczne. Jest to rozwiązanie, które łączy gazowe gotowanie z eleganckim wyglądem i nowoczesnym designem. Płyty ceramiczne cechują się większą efektywnością, nawet do 80%, niż standardowe kuchenki. Co prawda wymagają odpowiedniej wentylacji, jednak mimo wszystko emisja szkodliwych produktów spalania jest dużo mniejsza. Bardzo łatwo utrzymać ją w czystości, jej nowoczesny wygląd pasuje do większości kuchni. Jest bezpieczna dla osób narażonych na szkodliwe działanie pola magnetycznego, czyli dla osób z rozrusznikiem serca, aparatem słuchowym czy używające pompy insulinowej. Solgaz to także ekologia i bardzo duża trwałość.

Wady płyt ceramicznych

Do najważniejszych wad należy ich cena, są do niestety stosunkowo drogie rozwiązania. Konieczne może być także zainstalowanie gniazda trójfazowego. Jednak ilość wad płyt ceramicznych w porównaniu z wadami kuchenek standardowych jest zdecydowanie warta swej ceny i większej ilości prac przygotowawczych.


Jeśli zdecydujesz się na płytę ceramiczną to sprawdź ofertę sklepu www.gazpodszklem.pl.

Jeden komentarz “Tradycyjna kuchenka gazowa czy płyta gazowa Solgaz?”

Skomentuj sola Anuluj pisanie odpowiedzi